Aproape toti cei care pleaca intr-o croaziera vor avea un telefon mobil cu ei. In zilele noastre, majoritatea adultilor si cei mai multi copii au un telefon mobil, pe care, cel mai probabil, il vor lua cu ei in croaziera. Cu toate acestea, ultimul lucru pe care vi-l doriti este sa va intoarceti acasa cu o factura neasteptat de mare.
De obicei, telefoanele folosesc mereu conexiunea internet pentru update-uri ale telefonului si ale aplicatiilor. Cand sunteti acasa sau la munca, aceste actualizari sunt utile, dar pe o croaziera ajung sa faca mult cost suplimentar pentru ca folositi roaming.

Despre Roaming
Inainte de a discuta strategii despre cum sa evitati facturile mari, trebuie sa explicam de ce se intampla sa platim mai mult decat de obicei.
Nu mai este o surpriza modul in care functioneaza telefoanele; si anume ca ele comunica cu turnurile de telecomunicatii care sunt alimentate de companiile de telefonie pentru care platim in fiecare luna. Cand sunteti in tara de origine, planul de servicii pe care l-ati ales permite utilizarea regulata a retelei.
Pe o nava Royal Caribbean, sunteti in afara razei retelei pe care o folositi in tara de origine si din aceasta cauza industria telefoniei se refera la ea ca fiind in roaming. In loc sa folositi propria retea, folositi reteaua altcuiva. Royal Caribbean este partener cu Maritime Telecomunications Network(MTN) si ofera semnal la telefon pe mare cunoscut sub numele de “Cellular at Sea”. MTN asigura posibilitatea de a da si primi apeluri, de a trimite mesaje, dar si internet date la o viteza foarte mica.
Chiar daca mergi pe croaziera cu telefonul tau si nu il folosesti deloc, cele mai moderne telefoane folosesc semnalul de la telefon pentru a actualiza aplicatiile telefonului. Bineinteles, daca alegi sa iti folosesti telefonul pentru a suna pe cineva, mai mult ca sigur vei avea o factura destul de mare.

Modul avion
Pentru a evita folosirea internetului de date, toate telefoanele moderne au optiunea de a opri semnalul la telefon prin activarea modului avion. Aceasta functie a fost inventata initial pentru oamenii care aleg sa calatoreasca cu avionul unde folosirea telefoanelor este interzisa.
Prin activarea modului avion, telefonul nu poate folosi antena. Poate folosi insa Bluetooth sau Wi-fi, daca alegeti asta. Modul avion poate fi activat si dezactivat usor, deci este important sa va asigurati ca ramane activ cand nu vreti sa comunicati cu turnurile de telecomunicatii. Avantajul folosirii modului avion este ca este ca un intrerupator care permite folosirea constienta a semnalului.
Activarea modului avion difera de la un telefon la altul, dar o cautare pe Google poate rezolva asta.

modul-avion

Internetul in roaming
Exista si alte variante prin care puteti controla folosirea internetului, si anume dezactivarea datelor in roaming. Activarea roamingului se poate intampla intr-o alta tara decat cea de origine, dar si in propria tara daca ajungeti intr-o zona unde reteaua la care sunteti abonat nu are acoperire.
Majoritatea telefoanelor moderne au o optiune prin care se activeaza sau dezactiveaza conexiunea la internet in roaming. Poate majoritatea dintre noi stiu ca nu trebuie sa trimita mesaje sau sa telefoneze cand sunt in roaming, dar nu stiu de faptul ca telefonul lor utilizeaza date chiar si atunci cand telefonul nu este folosit.
Asa cum am mentionat mai devreme, telefoanele inteligente ruleaza o serie de functii, chiar daca telefonul nu este activ. Telefoanele verifica actualizari disponibile pentru aplicatii, se vor conecta la internetul local si vor incerca sa determine locul in care va aflati. Acest lucru este normal pentru telefoanele inteligente, dar daca sunteti in croaziera se vor folosi date inutil.
Ce puteti face impotriva consumului de date inutil este sa dezactivati datele pentru roaming. La fel ca modul avion, este o optiune in telefon pe care o puteti activa. Puteti cauta pe Google pentru instructiunile pentru toate modelele de telefon.

Voom

onboard_service_voom
Internetul de mare viteza de pe Royal Caribbean, cunoscut drept Voom, este disponibil pe toate navele din flota Royal Caribbean si este solutia ideala pe care o cautati pentru a nu face cost suplimentar.
Pentru a folosi wireless-ul de pe Royal Caribbean fara a va pune in pericol situatia financiara, gasiti mai jos cativa pasi:
1. Trebuie sa va activati modul avion in momentul imbarcarii.
2. Trebuie sa va conectati la “royal-wi-fi” network
3. Trebuie sa va inregistrati la planul Voom pe care il doriti
4. Trebuie sa pastrati telefonul pe modul avion in timpul utilizarii retelei Voom
5. Indiferent de tipul de serviciul Voom pe care il alegeti, aceasta metoda este cea mai sigura si mai simpla pentru a evita utilizarea antenelor retelelor de telefonie

Cum sa efectuati apeluri telefonice:
In cazul in care doriti sa sunati pe cineva cat timp sunteti pe mare, exista cateva optiuni:
1. Trebuie sa optati pentru un plan international cu operatorul telefonic. Acestea sunt scumpe de obicei, dar e mai bine asa in loc sa nu aveti niciun plan
2. Puteti utiliza o aplicatie: multe aplicatii permit efectuarea apelurilor telefonice folosind internetul in loc de semnal. Skype este una dintre posibilitati.
3. Apelare wi-fi: unii transportatori (AT & T, T-Mobile, Sprint si Verizon) ofera utilizatorilor posibilitatea de a efectua apeluri prin conexiunea cu date. Pentru a utiliza apelarea wi-fi, clientii au nevoie de un dispozitiv compatibil cu IOS 9 instalat, un cont wireless postpaid cu HD voce si conexiune la wi-fi.